Μέσα σε αυτό το κλίμα εξωτερικής αστάθειας, ο νέος ήρωας είναι αυτός που αυτοτροφοδοτείται από την εσωτερική του σταθερότητα και επιμένει να εργάζεται, να επιχειρεί, να αναζητά, να δημιουργεί, ακόμη και να καινοτομεί.

Γιατί καταπιέζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα; Μα γιατί φοβόμαστε πως αν επιτρέψουμε να έρθουν στην επιφάνεια, δε θα αντέξουμε τον πόνο που τα συνοδεύει.

Το να μη βάζεις απόλαυση στα χρόνια πολλά που σου προσφέρει η ζωή και σου εύχονται οι άνθρωποι είναι ύβρη απέναντί της. Τίμα το δώρο. Είναι σπουδαίο!

Η αγάπη είναι το δώρο που λαμβάνεις όταν το προσφέρεις. Απολαύστε υπεύθυνα!

Δείξτε αλληλεγγύη. Σε αυτή τη ζωή. Είστε οι μοναδικοί επιζήσαντες. Μετά από αυτούς που έφυγαν και πριν από αυτούς που θα ρθουν.

Για να σχετιστούμε πρέπει να αγαπηθούμε. Για να αγαπηθούμε πρέπει να κατανοηθούμε. Για να κατανοηθούμε πρέπει να επικοινωνήσουμε. Αυτό λοιπόν είναι το βασικό μάθημα: η επικοινωνία.

Σήμερα πραγματοποιήστε κάτι όμορφο: από το συναίσθημα στο λόγο και από το λόγο στην πράξη. Μην την ευχηθείτε μόνο την καλημέρα. Φτιάξτε την.

Για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες πολέμου. Διαφορετικά, αυτό που θεωρείτε ειρήνη, είναι απλώς ανακωχή. Δοκιμάστε αυτή τη σκέψη στις σχέσεις σας.

Όλα είναι εκτός ελέγχου! Με αυτή τη χαλαρωτική σκέψη σας καλημερίζω.

Δε μας αγχώνει η πραγματικότητα, αλλά η αντίστασή μας σε αυτήν

Η εξέλιξη ισοδυναμεί με δράση και ως δράση προκαλεί αντίδραση, είτε από το εξωτερικό περιβάλλον του εξελισσόμενου (άλλοι), είτε από το εσωτερικό (εαυτός).

Το εύκολο είναι να αποδώσουμε στον άλλον την αιτία των συναισθημάτων μας. Το δύσκολο είναι να αντιληφθούμε την πραγματική πηγή τους.

Ας χρησιμοποιούμε τις αιτίες των προβλημάτων ως ευκαιρίες για να βγούμε από αυτά και όχι ως δικαιολογίες για να μένουμε σε αυτά.

Καθετί που βελτιώνουμε στον εαυτό μας κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Είμαστε αυτό που επιθυμήσαμε, φανταστήκαμε ή φοβηθήκαμε ότι θα γίνουμε.

Πριν ψάξεις τι κρύβεται κάτω από τα πόδια σου, δες τι βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου.

Άλλοι αγαπούν τα προβλήματα κι άλλοι τις λύσεις. Οι πρώτοι καθηλώνονται, οι δεύτεροι προχωρούν.

Δύσκολα διακρίνεται ο πόνος από την ανάμνηση πόνου. Εάν πονάτε, μη βιαστείτε να κατηγορήσετε αυτόν που βρίσκεται απέναντί σας, πριν αναλογιστείτε αν αυτό που νοιώθετε σας θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Εάν δυσκολεύεστε, κάντε το εκ των υστέρων. Δε χάνει την αξία του.

Μ´ αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους. Νοιώθω να ξεδιπλώνονται στα ματιά μου σκηνές της ζωής τους. Αυτής που ζουν ή αυτής που θα μπορούσαν να ζουν. Ποιος ξέρει...

Καταλάβαμε τις γνώμες. Τις συγγνώμες δε λάβαμε.

Η παραδοχή της αδυναμίας προϋποθέτει δύναμη. Η προβολή της δύναμης υποδηλώνει αδυναμία.

Υπάρχει σχολή πολέμου, και μάλιστα ανώτατη, αλλά δεν υπάρχει σχολή ειρήνης. Προφανώς εκεί είμαστε ήδη (παρα)μορφωμένοι.

Άλλο διαφωνώ, άλλο θυμώνω και άλλο καυγαδίζω. Το ένα δε συνεπάγεται το άλλο.

Είναι κάτι στιγμές, σπάνιες και πολύτιμες, που τίποτα ξεχωριστό δε συμβαίνει, όμως εσύ νοιώθεις μιαν ανεξήγητη πληρότητα και ευτυχία, απλά και μόνο επειδή είσαι μέρος της ζωής και της δημιουργίας. Επειδή όλα είναι εντάξει, χωρίς να είναι τέλεια, όλα είναι διαχειρίσιμα χωρίς να είναι λυμένα, όλα εξελίσσονται χωρίς να είναι ολοκληρωμένα.

Κι όμως. Το word ακόμη δεν αναγνωρίζει τη λέξη ενσυναίσθηση.
Όπως άλλωστε και πολλοί άνθρωποι.

Τα συναισθήματα επικοινωνούνται με αποδοχή και τα επιχειρήματα με διάλογο.

Στα ζευγάρια το μαζί και το ταυτόχρονα είναι συχνά αντιστρόφως ανάλογα. Επιδιώκουν να έχουν τις ίδιες δραστηριότητες από το φόβο μη χάσουν ο ένας τον άλλον και καταλήγουν να καίνε το μαζί. Πρέπει να αντέχετε λίγο το χωριστά για να απολαμβάνετε πολύ το μαζί.

Το ζητούμενο για το παιδί δεν είναι μόνο το πώς το μεγαλώνουν οι γονείς του, αλλά πώς οι γονείς του μεγαλώνουν τους εαυτούς τους. Από εκεί διδάσκεται.

Ήρθε ο καιρός και για σένα, που έντυσες το σώμα σου με τέρατα, δράκους, σπαθιά, γεράκια και εμφανίζεσαι με μαγιό μακρύ, φαρδύ, λευκό με κόκκινες καρδούλες και κίτρινες μαργαρίτες, να αποφασίσεις με ποιους τελικά είσαι. Να διερευνήσεις το διχασμό που σε εμποδίζει να βρεις το υπαρξιακό και αισθητικό σου αποτύπωμα στον κόσμο. Να ακούσεις το εκκωφαντικά βουβό σου μήνυμα. Να κοπάσει η φουρτούνα μέσα σου.

Οι σχέσεις δίνουν θαυμάσιες ευκαιρίες εξέλιξης. Κρίμα για αυτούς που επιμένουν στην αδιαλλαξία, θεωρώντας εαυτούς τέλειους.

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι καταναλώσεις λιανικής. Γιατί άραγε; Μα γιατί η ειδησεογραφία λειτουργεί ως νοητική οδηγία. Όταν ανακοινώθηκε η οικονομική κρίση, ο μέσος νους το μετέφρασε "δεν έχεις λεφτά" (είτε είχε είτε όχι). Τώρα που ανακοινώνεται το τέλος της κρίσης, ο μέσος νους το μεταφράζει "έχεις λεφτά" (πάλι είτε έχει είτε όχι). Οι πληροφορίες υποβάλλουν. Προσέξτε σε ποιες εκτίθεστε και επιτρέπετε να συνδημιουργούν την πραγματικότητά σας.

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν τείνουν να ορίζουν ένα συναισθηματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο "επιτρέπεται" να κινούμαστε. Έτσι, όταν λυπόμαστε περισσότερο του αναμενόμενου και βγαίνουμε εκτός του κατώτερου ορίου αυτού του πλαισίου, μας παρηγορούν και μας ενθαρρύνουν. Αντίστοιχα, όταν χαιρόμαστε περισσότερο του αναμενόμενου και βγαίνουμε εκτός του ανώτερου ορίου του πλαισίου, μας επισημαίνουν κινδύνους και μας αποθαρρύνουν. Αναρωτηθείτε αν το πλαίσιο που σας περιβάλλει χωρά με άνεση τη γκάμα των συναισθημάτων σας ή ασφυκτιούν μέσα του. Ίσως χρειασθεί να το τροποποιήσετε, ακόμη και μετατοπίζοντας τους ανθρώπους που το σχηματίζουν.

Ό,τι δε λέει το στόμα, λέει το σώμα.

Έπεσα σε διαφήμιση μαγιό που περιέγραφε το ύφασμα ως "υδρόφοβο". Παντού τελικά υπάρχει ένα ψυχικό τραύμα.

Όταν το "θέλω ν' αλλάξω τη ζωή μου" δε συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πράξεις σημαίνει "δε θέλω".

Οι στιγμές που θυμάσαι ότι είσαι ασφαλής και προστατευμένος φωτίζουν όλη σου τη ζωή.

Εάν οι εσωτερικοί μονόλογοι γίνονταν εξωτερικοί διάλογοι, θα είχαν σωθεί -σε πολλές περιπτώσεις- σχέσεις, γάμοι, φιλίες και συνεργασίες.

Σε άλλους η γνώση προσδίδει αλαζονεία και σε άλλους ταπεινότητα. Έλκομαι και εμπιστεύομαι τους δεύτερους.

Το ότι ξέρεις να κολυμπάς στα βαθιά δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρεις να περπατάς στα ρηχά

Λυπάμαι όταν βλέπω το λάθος να θεωρείται σωστό, απλά επειδή το υιοθετεί η πλειοψηφία.

Όπως μεταβολίζουμε την τροφή, έτσι μεταβολίζουμε και τις εμπειρίες. Ας προσέχουμε όχι μόνο τι τρώμε, αλλά και τι ζούμε.

Αν στη ζωή και στις σχέσεις σου έχεις αποφασίσει να είσαι το σκληρό καρύδι, τότε θα ζεις και θα σχετίζεται με άλλους ξηρούς καρπούς.

Σήμερα στην πόλη Σουζού της Κίνας μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε διαδοχικά από 4 αυτοκίνητα, μπροστά στα μάτια απαθών οδηγών και πεζών, που απλά παρατηρούσαν το "δρώμενο". Σήμερα στην Αθήνα της Ελλάδας ένα αυτοκίνητο μένει στη μέση του δρόμου με εμένα οδηγό. Γρήγορα σταματά ένας οδηγός μες στο κρύο, βγαίνει, με πλησιάζει και με ρωτά αν χρειάζομαι βοήθεια. Τον ευχαριστώ και τον ενημερώνω ότι κάλεσα οδική βοήθεια. Επιμένει και κάνει τον τροχονόμο στα άλλα αυτοκίνητα, για να με διευκολύνει να το τσουλήσω στην άκρη. Ανθρώπινη υπερδύναμη αλληλεγγύης ή παγκόσμια υπερδύναμη χρημάτων; Η ανθρωπότητα είναι καιρός να αποφασίσει.

Εάν ζεις σε ανέχεια και πιστεύεις πως οι κακοί πλούσιοι πίνουν το αίμα των φτωχών, θα παραμείνεις σε ανέχεια, γιατί κατά βάθος προτιμάς να είσαι φτωχός παρά κακός.

Εάν μπορούσε κάποιος να μπει στη μηχανή του χρόνου και με το χεράκι του να διόρθωνε το ν σε μ στη λέξη ναζί σε όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα υπέρ του ναζισμού, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική. Μαζί αντί για ναζί.

Ενημερώνω όσους ακόμη προσπαθούν να διατηρήσουν τον κόσμο ίδιο ότι έχει ήδη αλλάξει.

Αποχωρισμός στο αεροδρόμιο: ο πατέρας παραμένει στην Κάλυμνο και αποχαιρετά τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά που ταξιδεύουν στην Αθήνα. Σκύβει και λέει στο καθένα "σ' αγαπώ πολύ". Μοιάζει πως θα συναντηθούν ξανά σε λίγες μέρες. Λίγο αργότερα στην αίθουσα αναχωρήσεων, ο μεγαλύτερος γιος, γύρω στα 7, κλαίει στην αγκαλιά της μητέρας του. Εκείνη τον ενθαρρύνει τρυφερά: "κλάψε". Γονείς που εκφράζουν τα συναισθήματά τους και επιτρέπουν και στα παιδιά τους το ίδιο αλλάζουν τον κόσμο που ζούμε, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούν.

Μπήκα στο πολεμικό μουσείο της Λέρου με χαμόγελο και βγήκα με δάκρυα. Νέα παιδιά που τους είπαν ότι πρέπει να είναι εχθροί βρέθηκαν στο νησί και άφησαν εκεί τις ζωές τους. Ψυχές που το χρυσάφι τους ανακατώθηκε με σκόνη.

Δε βοηθάς τους ασθενείς αν ασθενείς, τους φτωχούς αν παραμένεις φτωχός και τους δυστυχισμένους αν δεν είσαι ευτυχισμένος.

Οι κακές ειδήσεις (και οι φορείς τους) είναι μολυσματικές.

Παρατηρώ συχνά ανθρώπους που κατακρίνουν με μεγάλη ευφράδεια και σαρκασμό τα τεκταινόμενα άλλων (πολιτικών, πολιτών), ενώ επαίρονται με έμφαση για τα δικά τους κατορθώματα και θυμάμαι τη ρήση "όποιος μπορεί κάνει, όποιος δε μπορεί διδάσκει".

Η φιλοφρόνηση είναι καμιά φορά κεκαλυμμένη δωροδοκία.

Παρατηρώ πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη συμβατότητα του μέσα τους με το έξω τους. Έτσι, όταν μέσα τους υπάρχει ασκήμια τείνουν να χαλούν την ομορφιά έξω τους (σκουπίδια, γκράφιτι, καταστροφές, κακής αισθητικής κατασκευές). Κρίμα που το plan B, δηλαδή η συμβατότητα, όπου η εξωτερική ομορφιά καθοδηγεί την εσωτερική, δεν έχει αρκετή δύναμη. Μήπως γιατί δεν έχει απομείνει και πολλή εξωτερική ομορφιά; Μήπως γιατί το φυσικό κάλλος της Ελλάδας δεν είναι αρκετό πια; Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Η αξία της γνώσης έχει υπερτιμηθεί εις βάρος της αξίας της αντίληψης και διαίσθησης.

Αντί να στείλετε ζήλια στην επιτυχία ενός "φίλου" σας, καλύτερα να στείλετε ζήλο στη δική σας.

Ουδείς αναντικατάστατος, αλλά και ο καθείς ανεπανάληπτος.

Είμαι υπεύθυνος για αυτό που σου λέω, όχι για αυτό που ακούς.

Η λύπη και η μιζέρια, είτε δικαιολογούνται από την πραγματικότητα είτε όχι, έχουν μεγάλη έκταση σήμερα. Οι χαρούμενοι και οι επιτυχημένοι ωθούνται να αισθανθούν σχεδόν ενοχή που τα καταφέρνουν και να περιθωριοποιηθούν: να κρύψουν τη χαρά και να κρυφτούν και οι ίδιοι. Εσείς λοιπόν οι φωτεινοί, μη φοβάστε. Ανοίξτε την πόρτα σας να βγει προς τα έξω το φως.

Πολλές φορές οι άνθρωποι δανείζονται ιδιότητες και συμπεριφορές για να αισθάνονται δυνατότεροι: Έλληνας, πατριώτης, υπερήφανος, εθνικιστής, ξερόλας, «εγώ κι άλλος κανείς», φουσκωτός, ωραίος, πλούσιος κ.λπ. Αδύναμες ψυχές κρυμμένες συχνά σε δυνατά σώματα, που χτίστηκαν ακριβώς γι αυτό το σκοπό: να αποκρύψουν τις αδυναμίες τους, να τις προστατεύσουν, να δημιουργήσουν τον αναγκαίο αντιπερισπασμό, έτσι ώστε ούτε στην αντίληψη των άλλων, ούτε στην επίγνωση του εαυτού να αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα. Αν όλος αυτός ο κόπος και η ενέργεια αξιοποιούταν για την ενίσχυση της ψυχής και όχι των γυαλιστερών ασπίδων της, πιστεύω πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

Αν σας έχει κολλήσει ένα τραγούδι ή πιάνετε τον εαυτό σας να σιγοτραγουδά κάποιο, είναι ίσως γιατί μέσα από αυτό κάτι σας ψιθυρίζει η ψυχή σας.

Αναρωτιέμαι ποια ψυχή είναι πιο σοφή; Του παιδιού που είναι ακόμη αγνή από πεποιθήσεις ή του γέρου που είναι πια έμπειρη από δοκιμασίες;

Νομίζω πως δε φοβούνται την κρίση τρεις κατηγορίες ανθρώπων: οι πλούσιοι που έχουν εξασφαλίσει ό,τι θα μπορούσαν να χάσουν, οι φτωχοί που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και οι αισιόδοξοι που ξέρουν πως όταν κάπου χάνουν, κάπου αλλού κερδίζουν.

Συχνά ο βασανιζόμενος έλκεται από το βασανιστή του, για να διεκδικήσει αυτό που του λείπει: τη δύναμη.