βιογραφικό

Ο Παύλος Βουζουλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Ολοκληρώνοντας σπουδές επικοινωνίας στο CAM Foundation (Communication Advertising Marketing), ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 80 να εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας, ενώ παράλληλα, συμμετείχε ως ομιλητής σε συνέδρια σχετικής θεματολογίας.

Προοδευτικά, το ενδιαφέρον του στράφηκε στις βαθύτερες αιτίες που εμποδίζουν τις ομάδες εργασίας να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές και έγινε περισσότερο ανθρωποκεντρικό. Έτσι, ξεκινώντας από προσωπικούς δρόμους αυτογνωσίας, στράφηκε στη Συστημική Σκέψη με πρώτο του δάσκαλο τον Bert Hellinger. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το Systemic Constellation Facilitator Coaching & Training Program και το Organizational Constellations Training Program του Human Systems Institute, εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Αναπαράσταση από το International Systemic Constellations Association (ISCA), στην Οργανωσιακή Αναπαράσταση στο International Organizational Constellations Training Intensive (IOCTI), στo Trauma Recovery Program από Talking Flight International Corporation, στη Συστημική Ψυχιατρική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων: συστημικής αναπαράστασης, συμβουλευτικής ζεύγους, διαχείρισης συγκρούσεων, Silva Life System, ψυχολογίας, trauma & post traumatic stress syndrome (PTSD), ψυχογενετικού συστήματος, redecision therapy, εργαστηρίου εξερεύνησης ινστιτούτου Monroe, hypnosis plus κ.ά.

Σήμερα, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική και εργασιακή του εμπειρία, εργάζεται ως σύμβουλος ανθρωπίνων συστημάτων.

σκοπός

Κάθε άνθρωπος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα με όργανα, σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες. Ταυτόχρονα είναι και μέλος μεγαλύτερων συστημάτων, όπως η οικογένεια, το σχολείο, η εργασία, ο γάμος.

Κάθε ένα από τα συστήματα που ανήκουμε διέπεται από τους δικούς του κανόνες λειτουργίας, που όταν παραβιάζονται το σύστημα δυσλειτουργεί. Αυτή η συστημική δυσλειτουργία εκδηλώνεται σε κάποιο ή κάποια από τα μέλη του συστήματος, τα οποία, αδυνατώντας να εντοπίσουν το μίτο που θα τους βγάλει από το λαβύρινθο, απλά βιώνουν ένα επαναλαμβανόμενο, ανεξήγητο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, εκφράζουν ένα σύμπτωμα του συστημικού προβλήματος, εντούτοις συχνά καταστροφικό.

Ως σύμβουλος ανθρωπίνων συστημάτων, εργάζομαι μαζί σας πάνω στη βαθύτερη αιτία και αποκατάσταση των προβλημάτων-συμπτωμάτων που βιώνετε, είτε αυτά φωλιάζουν στην οικογενειακή σας ιστορία, είτε στον εργασιακό σας χώρο.

συνεδρίες

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης, στον επαγγελματικό μου χώρο, είτε εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω Skype ή τηλεφώνου. Διαρκούν κατά κανόνα 60-90 λεπτά, όπου διερευνώνται οι συστημικές εμπλοκές που αφορούν στο ζήτημα του ενδιαφερόμενου, μέσω διαλογικής και συμβουλευτικής διαδικασίας, καθώς και βιωματικών μεθόδων.

Η ποσότητα και η συχνότητα των συνεδριών ποικίλει, ανάλογα με τις δυνατότητες των ενδιαφερόμενων, καθώς και τη φύση του ζητήματός τους. Μπορούν να είναι εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες ή έκτακτες. Το ζητούμενο της κατ’ ιδίαν εργασίας είναι ο εντοπισμός των κρυφών αιτιών των εμφανών προβλημάτων, η συστημική τους αποκατάσταση, καθώς και η διαχείριση μιας καθημερινότητας απαλλαγμένης από συστημικά βάρη.

σεμινάρια

Τα βιωματικά σεμινάρια πραγματοποιούνται κατά βάση στην Αθήνα, σε μία συχνότητα 6 διήμερων ανά έτος, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οπουδήποτε αλλού συσταθεί ομάδα με κοινή πρόθεση διερεύνησης ενός συγκεκριμένου θέματος ή προσωπικών άλυτων ζητημάτων. Είναι θεματικά και - κατά κανόνα - αυτοτελή. Στη διάρκειά τους αναλύεται ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικό με την ευρύτερη περιοχή της αυτογνωσίας, πραγματοποιούνται ομαδικές ασκήσεις που βοηθούν στην βαθύτερη κατανόηση του θέματος και στη σύνδεσή του με επιμέρους πτυχές της ζωής του κάθε συμμετέχοντα και συντονίζονται συστημικές αναπαραστάσεις με προσωπικά θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες.

Τα σεμινάρια συντονίζονται από κοινού με την ψυχολόγο Γεωργία Σωτηροπούλου.

μαρτυρίες

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τη διαδρομή που έχουμε διανύσει μαζί έως τώρα. Σέβομαι και εκτιμώ πολύ τον τρόπο που εργάζεσαι. Ο ολιστικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον άνθρωπο σα μονάδα, αλλά και τα ανθρώπινα συστήματα, με έχει βοηθήσει πολύ. Στο να εξελιχθώ, να ανακαλύψω ξανά τα όριά μου, να σέβομαι τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου περισσότερο και να συναντήσω την ελευθερία μου.

B. T.

Για περισσότερο από τριάντα χρόνια έψαχνα τη λύση σε προβλήματα που εμφανιζόταν στη ζωή μου και με εμπόδιζαν να τη διαμορφώσω σύμφωνα με τα πιστεύω και τις δυνατότητές μου. Παρόλο που σε γενικές γραμμές γνώριζα την πηγή από όπου ανέβλυζαν τα προβλήματα αυτά, δε μπορούσα να τα αντιμετωπίσω ή να τα προσπεράσω και χανόμουν στη δίνη τους. Με τον Παύλο ξεκαθάρισε το τοπίο ύστερα από συστημικές αναπαραστάσεις και κατ' ιδίαν δουλειά. Επιτέλους νοιώθω ότι έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και ότι μπορώ πλέον να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητές μου και να αξιοποιήσω ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται.

Τ. Μ.

Ο Παύλος για μένα είναι ένας δάσκαλος και ένας βοηθός σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου που βιώνω πολλές αλλαγές. Με βοηθάει ιδιαίτερα η ξεκάθαρη κρίση του, η περιγραφικότητά του και η πρόθεσή του για λύση. Νιώθω ότι είναι διατεθειμένος να βουτήξει όσο βαθιά είμαι έτοιμη και εγώ, γεγονός που μου προσφέρει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και ηρεμία στο πώς θα ταξιδέψω μέσα μου. Είναι πάντα ανοιχτός σε οτιδήποτε ξεπροβάλει και μπαίνει χωρίς στεγανά στη ροή, το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο σε μια συστημική διαδικασία. Μου αρέσει που εμπιστεύεται τη διαίσθησή του, αλλά που την τσεκάρει με τη λογική. Στη θεραπεία μαζί του βιώνω κατανόηση, αποδοχή, σεβασμό και εχεμύθεια, στοιχεία που με κάνουν να του εμπιστευτώ οτιδήποτε κρύβεται στα βάση της καρδιάς μου. Μέσα από τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων μου από τον Παύλο, και σε συνδυασμό βέβαια με τη δική μου δύναμη και πρόθεση για θεραπεία, κατάφερα να λύσω αρκετά επαγγελματικά ζητήματα και να συνδεθώ περισσότερο με τον εαυτό μου και με τους κοντινούς μου ανθρώπους. Το ιδιαίτερο χιούμορ του προσδίδει στη συνεδρία ή στην ομάδα πάντα μια χαρούμενη και χαλαρωτική νότα, που πιστεύω ότι είναι πλέον απαραίτητη στη θεραπευτική διαδικασία. Θεωρώ τον Παύλο έναν αποτελεσματικό θεραπευτή, ικανό να ανταπεξέλθει ακόμα και σε έντονη πολυπλοκότητα που μπορεί να παρουσιάζει ένα θέμα ή ένα σύστημα. Παύλο, σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μου κρατάς το χέρι και ρίχνεις φως σε αυτό το μονοπάτι..

Κ. Σ.

Πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά στον Παύλο Βουζουλίδη, στην δική μου εμπειρία συμβουλευτικής μαζί του, είναι η ικανότητά του να παραμένει εστιασμένος κάθε φορά στο θετικό και στην επίλυση, να διεισδύει εξαιρετικά άμεσα στα βαθύτερα στρώματα και την ουσία. Με βοήθησε πολύ η οξυμένη διαισθητικότητά του στο να κατανοεί τα καίρια θέματα και να υποστηρίζει χωρίς να αφήνει περιθώρια αποφυγής τους. Καθοδηγεί προς τις λύσεις με λεπταίσθητο αλλά καίριο κι αποτελεσματικό τρόπο, και αισθάνθηκα ότι άντλησε από μια ευρεία γκάμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να προσφέρει κατεύθυνση και έκβαση, ενώ δημιούργησε ένα πλαίσιο στο οποίο ένιωθα πάντα ασφαλής. Πολύ ευχάριστη κι αποτελεσματική συνεργασία για μένα.

Α. Μ.